Haber GÖrselDünya Haber Logo (YASEMİN SALİH)
Türkiye'nin ilk rafine tuz tesisi Rafine Billur Tuz, bu yıl dümeni Avrupa'ya kırdı. Şirketi 2005'te devralan Mermerler Grubu'nun 2017 pazarlama bütçesinin büyük bölümünü Avrupa pazarında yapılacak tanıtım çalışmaları oluşturacak. Billur Tuz Yönetim Kurulu Üyesi Mutlu Mermer, "Sofralık tuzda iç pazar lideriyiz. Sanayi tuzlarında da iyi durumdayız. Şimdi yüzümüzü Avrupa başta olmak üzere dış pazarlara döndük. Şu anda üretimin yüzde 5'ini oluşturan ihracatı artırmak istiyoruz. Bunun için aynı anda 8 Avrupa kanalında reklam ve tanıtımlara başladık" dedi.

Pazarı Doktorlar Domine Ediyor
Tuz kullanımının azaltılmasına yönelik kampanyaların satışlarını etkilemediğini vurgulayan Mutlu Mermer, şunları söyledi: "Bir insanın günlük ortalama tuz ihtiyacı sadece 5 gram ama Türkiye'de bu 15 gramı buluyor. Evet tuzun azaltılması gerek ancak sağlık için tuza ihtiyaç da var. Biz sağlıklı özel ürünler çıkarıyoruz. Şimdi Himalaya Tuzu öneriliyor. Biz de getiriyoruz ancak belirtildiği kadar özelliği yok. Doktorlar pazarı domine ettiğinden tüketici de talep ediyor. "

Turquality için görüşüyor
Şirketin yönetimine altı yıl önce girdiğini ve yeni pazarlar konusunda ilk günden itibaren araştırmalar yürüttüğünü belirten Mutlu Mermer'in en büyük hedefi tıpkı Türkiye gibi yurtdışında da tanınmış bir tuz markası olmak. İzmir Çiğli'deki 45 bin metrekarelik alanda yapılan üretimin yüzde 30'unu sanayi tipi tuzlar oluşturuyor. Mutlu Mermer, "Hedefimiz ihracatın payını yüzde 30'lara çıkarmak. Bunun için sadece Avrupa değil Uzak ve Ortadoğu'ya satış yapıyoruz. Almanya'da anlaştığımız büyük bir üretici, dağıtıcı firma ile kıtaya Billur Tuz'un tek elden dağıtımının gerçekleşmesi sağlandı. Bir başka hedef ülke de Rusya. Oraya sanayi ağırlıklı girmeyi planlıyoruz. İlk iş olarak yurtdışı bayi ağını genişleteceğiz" diye konuştu.
Fransa'nın Fleur de Sel'i gibi Billur Tuz'un da Türkiye'yi ve hatta Akdeniz'i temsil eden bir tuz markası olmasını istediklerini vurgulayan Mermer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Akdeniz tuzu mineral olarak çok zengin ancak yetirince tanıtamadık. Biz bu işi üstleniyoruz. Hatta Turqualty'ye girmek için de ön görüşmelere başladık, çalışmalar yürütüyoruz."

Satın alma peşinde
Billur Tuz'un yurtdışı planları içinde bir şirket satın almak da var. Daha önce Polonya ve Yunanistan'da girişimleri olduğunu belirten Mermer, fırsatları araştırdıklarını ifade etti. Kendilerini satın almak için de teklifler geldiğini söyleyen genç yönetici, "Fransa'dan bir teklif gelmişti ancak sonuçlanmadı" dedi. Mermer, halka açılmak üzere çalışmalar yaptıklarının da altını çizdi.

Dünyada 270 milyon ton tuz üretiliyor
Bugün rezervi bulunan 120 ülkede üretimi yapılarak, 270 milyon ton tuz elde ediliyor.
Tuz pazarının maddi büyüklüğü ise 7 milyar dolar.
Türkiye'de yıllık tuz üretimi 5.5 milyon ton. Bu rakamı kaya, göl ve deniz tuzu oluşturuyor.