Haber GörselHürriyet Logo Bazılarınız “Hocam her iş bitti, deniz tuzu mu, kaya tuzu mu konusu kapandı, rafine tuz mu, doğal tuz mu sorusu da geride kaldı, konu pembe tuz mu, beyaz tuz mu sorusunu yanıtlamaya mı geldi?” diyebilirsiniz. Haklısınız! Bizim görevlerimizden biri de “sizden gelen sorular”ı yanıtlamak. Sorunun yanıtı şu: Tuz, sodyum ve klorürden oluşan ama esas ve temel gücünü klordan değil, sodyumdan alan olağanüstü bir güç ve yaşamsal bir madde. Tuzlu suların buharlaştırılması ya da yer altı tuz madenlerinden kaya tuzunun çıkarılmasıyla üretilip piyasaya veriliyor ve bazen içine -çoğu ülkede uygulama böyle- iyot eksikliğini önlemek için iyot da ekleniyor. Vücudumuzun sıvı ve elektrolit dengesinin korunması, kas ve sinir sistemlerinin görevlerini hakkıyla yapması için tuza mutlaka ihtiyacımız var.
Peki hangi tuz? Bu pembe tuz meselesi neyin nesi? Daha mı iyi? Yanıtı yandaki kutuda...,

Bizim Tuz Daha Güvenli
Pembe tuz Himalaya tuzu olarak da biliniyor, Pakistan’da Himalayalar yakınlarındaki bir tuz madeninden çıkarılıyor. Bildiğimiz beyaz masa tuzu gibi pembe tuz da esas olarak sodyum klorürden oluşuyor. Pembe rengini ise içindeki ek bir mineralden, demirden alıyor.
Beyaz tuza oranla biraz daha fazla kalsiyum ve magnezyum içerdiği söylense de arada ciddi bir farkın olduğunu zannetmiyorum. Dolayısıyla daha fazla para ödeyerek pembe tuz kullanmaya, Himalaya tuzu kullanarak daha sağlıklı kalacağınızı düşünmeye çalışmayın.
Pembe Himalaya tuzunun vücudu daha fazla alkalen tutacağına da inanmayın. Bugüne kadar normal beyaz tuz ile pembe tuz arasındaki sağlık farklarını araştıran ciddi bir çalışma da literatürde zaten yok. Kısacası hava atmak gibi bir merakınız yoksa normal tuzdan yani kaya tuzundan, deniz veya gölden elde edilen tuzdan vazgeçmeniz gerekmiyor.

Osman Müftüoğlu